Basında Biz
Aydınlatmanın cam ‘dostu’ oldu!
28 Aralık 2013, Milliyet
Dostcam... Cam sektöründe başarılara imza atmış bir firma. Pek çok sektöre cam sağlıyor. İkinci fabrikasını devreye alan şirket, üçüncü fabrikayı da planlarken, son kullanıcıya yönelik ürünler için de düğmeye bastı...
Otomotiv, aydınlatma, beyaz eşya gibi endüstrilere cam sağlayan sektörünün en önemli şirketlerinden biri, Dostcam Cam A.Ş. İstanbul Yenibosna’da 600 metrekarelik küçük bir imalathanede iş hayatına başlayan Faruk ve Ferudun Donat tarafından kuruldu. Kısa sürede büyük başarılara imza attı ve ünlü otomotiv şirketi Mercedes Benz’den başlayarak sektörün önde gelen firmalarına cam üretir hale geldi.
Yeni fabrika yatırımı
Türkiye’nin aydınlatma sektörünün yüzde 75’ine cam sağlayan Dostcam, son tüketiciye yönelik ürünler için de harekete geçti. Şirket, kurucularından Faruk Donat’ın Eylül 2009’da İstanbul’daki sel felaketinde hayatını kaybetmesiyle diğer kardeş Ferudun Donat ve ikinci nesil tarafından yönetiliyor. Şu anda şirketin yönetim kurulu başkanı Ferudun Donat. Başkan yardımcısı ise Tarık Donat. Ferudun Donat’ın oğlu Mustafa, Faruk Donat’ın dört çocuğu Tarık, Tamer, Nevin ve Nevra Donat, Dostcam’da çalışıyor. Dostcam Başkan Yardımcısı Tarık Donat, müşterinin istediği ebata göre 2 bin 500 türün üzerinde cam ürettiklerini belirterek, ağırlıklı olarak, aydınlatma, beyaz eşya, mobilya, banyo sektörlerine cam verdiklerini söylüyor. Isıya, darbeye dayanıklı, baskılı ve kumlu cam üretiyorlar. Dostcam, yılda 800 bin metrekare cam işleme kapasitesine sahip. 25 yıl önce, küçük bir alanda başladığı üretimini bugün 8 bin metrekarelik iki fabrikada sürdürüyor. Çatalca ve Gebze’de iki fabrikası bulunuyor.
Son tüketiciye ürün
Tarık Donat, pazarın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, bu yıl Ocak ayında Dilovası İmes Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yeni yatırımlarını tamamladıklarını ve üretim kapasitelerini yüzde 100 artırdıklarını aktarıyor. Donat, üretimlerinin çoğunu iç pazara vermekle beraber yüzde 10’unu ihraç ettiklerini de dile getirerek, “Ağırlıklı olarak Avrupa kıtası ve dünyanın birçok ülkesinde Dostcam’ın ürünlerini görebilirsiniz” diyor. Donat, 2013 yılında ciro artışlarının yüzde 30 olacağını, gelecek yıl ise ciroda ek yüzde 20’lik artış hedeflediklerini de kaydederek, ileriye dönük planlarını şöyle anlatıyor: “İki yıl içinde Çerkezköy veya Düzce’de yeni bir fabrika yatırımı düşünüyoruz. Ayrıca Ocak 2014 itibariyle Şişecam bayisi oluyoruz. Dostcam, bugüne kadar ara ürün üreticisi olarak faaliyet gösteriyordu. Doğrudan tüketiciye üretim yapmıyordu. Bu yıl içinde nihai mal üretimi için tasarım çalışmalarına başladık. Takvim, sabunluk ve resim çerçevesi numuneleri üretildi. Tasarım çalışmaları devam ediyor. Ancak kısa bir süre sonra Dostcam markası ile üretilen ürünleri piyasada görebileceksiniz.” Dostcam’ın en temel özelliğinin kalite olduğuna da işaret eden Donat, “Bu kaliteyi yıllardır devam ettirmenin sırrı ise hiçbir zaman bitmeyen araştırma ve geliştirme faaliyetleri. Fabrikada üretim sürecinde özellikle Ferudun Donat’ın liderliğinde yapılan Ar-Ge çalışmalarıyla dünya şirketlerine standartların çok altında fireyle üretim gerçekleştiriliyor. İhtiyaç duyulan her makineyi satın almak yerine, ihtiyaca yönelik makine üretimi de yapılabiliyor”diye konuştu.
‘Cam talebinde patlama var’
Cam sektöründe bu yılın son çeyreğinde ciddi talep patlaması yaşandığını da kaydeden Tarık Donat, sektörle ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bunda en fazla ihracatın yapıldığı Avrupa ülkelerinin ekonomilerinin iyileşmesinin de payı büyük. Sektör, 2012 yılında 956 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2013 yılını 1 milyar doların üzerinde ihracatla kapatacak. 2014 yılında bu trendin devam edeceğini düşünüyoruz. Ayrıca dünyada ve Türkiye’de özellikle enerji tasarrufu ve emniyetli camlar konusunda yeni uygulamalara geçiliyor. Enerji tasarrufu ve çevreye yönelik olarak üretilen ‘güneş ve ısı kontrol camları’ yüzde 50’ye kadar enerji tasarruf sağlıyor ve düzcamın yerini alıyor. Bu yeni pazarları da düşünürsek, 2014 yılında cam sektörünün yüzde 10’un üstünde bir büyüme yaşayacağını öngörüyoruz. Ayrıca inşaat, mobilya, beyaz eşya sektörlerinde, cam ağırlığı ciddi oranda arttı. Cam doğadan gelen, sağlıklı ve yüzde yüz geri dönüşümü yapılabilen tek ürün.”
Dostcam, üretim kapasitesini artırmak için yeni bir tesis kurmayı planlıyor
26 Aralık 2013, Dünya
Yıllık 350 bin metrekare cam işleme kapasitesiyle cam, inşaat ve otomotiv olmak üzere, enerji, beyaz eşya, gıda ve içecek, sağlık, mobilya, elektrik-elektronik, aydınlatma sektörleri için cam üretimi yapan Dostcam, üretim kapasitesini arttırmak için Çerkezköy veya Düzce’de yeni bir fabrika kurmayı planlıyor.
Faaliyetlerine 1988 yılında Yenibosna’da 600 metrekarelik bir alanda oto cam üretimiyle başladıklarını ve kısa sürede dünyanın önde gelen otomotiv şirketlerinden Mercedes Benz için otobüs camı üretmeye başladıklarını belirten Dostcam Cam AS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarık Donat, bugün ürün portföylerinde bulunan 2 bin 500’ü aşkın cam çeşidiyle cam, inşaat ve otomotiv olmak üzere, enerji, beyaz eşya, gıda ve içecek, sağlık, mobilya, elektrik-elektronik, aydınlatma sektörlerine yönelik üretim yaptıklarını söyledi. Üretimlerini 5 bin metrekare alana sahip Çatalca ve bu yılın başında faaliyete geçirdikleri 3 bin metrekare alana sahip Dilovası İMES OSB’deki tesislerinde gerçekleştirdiklerini aktaran Donat, “Pazarın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bu yılın başında faaliyete geçirdiğimiz Dilovası tesisimizle yıllık cam işleme kapasitemizi 350 bin tona çıkardık. Üretim kapasitemizi daha da arttırmak için Çerkezköy veya Düzce’de yeni bir fabrika kurmayı planlıyoruz” dedi. Donat, Çatalca tesislerinin üretim kapasitesini arttırmak için de 5 milyon TL’lik makine yatırımı yaptıkları kaydetti.
Üretimlerinin yüzde 10’nunu direk olarak İngiltere, İtalya, Almanya ve Hollanda’ya ihraç ettiklerini aktaran Donat, bu oranın Türkiye’de cam verdiklerini firmaların yaptığı ihracatı da ekleyince ürettikleri camların dünyanın dört bir yanında kullanıldığına dikkat çekti. 2013’ü kendileri için yatırım yılı olarak değerlendiren ve mayıs ayında tam kapasiteyle çalışmaya başlayan Dilovası tesisleriyle hem üretim kapasitelerini hem de cirolarını arttırdıklarını söyleyen Donat, yılsonu itibariyle cirolarında bir önceki yıla göre yüzde 30 artış beklediklerini belirtti. Donat, 2014 yılında ise yüzde 20 oranında bir ciro büyümesi beklediklerini dile getirdi.
“Sektörü 2014’te yüzde 10 büyüyecek”
İhracat yaptıkları Avrupa ülkelerinin ekonomilerinin iyileşmesiyle birlikte 2013’ün son çeyreğinde taleplerin arttığına dikkat çeken Donat, “Cam sektörü geçtiğimiz yıl 956 milyon dolar ihracat gerçekleştirmişti. 2013 sonu itibariyle bu rakamın 1 milyar doların üstünde olacağını ve bu trendin önümüzdeki yılda devam edeceğini tahmin ediyorum. Ayrıca dünyada ve Türkiye’de özellikle enerji tasarrufu ve emniyetli camlar konusunda yeni uygulamalara geçiliyor. Düz camın yerini alacak enerji tasarrufu ve çevreye yönelik olarak üretilen ‘güneş ve ısı kontrol camları’ yüzde 50’ye kadar enerji tasarruf sağlıyor. Bunun yanı sıra inşaat, mobilya, beyaz eşya sektörlerinde cam kullanımı her geçen gün artıyor. Bu yeni pazarları da düşünürsek, 2014 yılında cam sektörünün yüzde 10’nun üstünde bir büyüme yaşayacağını öngörüyoruz” dedi. Donat, doğanın yaşadığı hızlı tahribat göz önüne alındığında sağlıklı ve yüzde 100 geri dönüşümü yapılabilen tek ürün olan cama olan ilginin artarak devam edeceğini kaydetti.
Son tüketiciye yönelik üretime başlıyor
Bugüne kadar ara ürün üreticisi olarak faaliyet gösterdiklerini, son tüketiciye yönelik üretim yapmadıklarını belirten Donat, “Bu yıl içinde nihai mal üretimi için tasarım çalışmalarına başladık. Tasarım ekibimiz tarafından takvim, sabunluk ve resim çerçevesi çizimleri yapılan ürünlerin ilk numuneleri üretildi. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Kısa bir süre sonra Dostcam markalı ürünlerimizi piyasaya süreceğiz” dedi.

